building qualityIn domeniul constructiilor in general, dar mai ales pe santierele romanesti, apar tot felul de probleme (mentalitati, orgolii, vicii, furt de materiale, ineficienta si timpi morti, ‘sa moara si capra vecinului’, ‘lasa ca merge si asa’, etc…) asa ca, aparent, este aproape imposibil sa faci performanta!

Daca nu ai resurse psihice si taria sa treci peste toate neajunsurile ca sa tintesti spre performanta si calitate, nu ai nici o sansa, deoarece, chiar daca esti o persoana de calitate si un manager bun, depinzi prea mult de calitatea angajatilor (muncitori, ingineri) pe care nu ii ai in birou langa tine, ci sunt pe santier sau – mai rau – la birtul din cartier!

In plus, se stie ca orice firma are nevoie de finantare pentru a dezvolta proiecte, ori acum bancile NU ajuta companiile, mai ales pe cele mici si mijlocii, care sunt ignorate. Si atunci, fara numerar cum sa functionezi ca firma?

Pentru a evita situatiile nedorite, foarte frecvente pe multe santiere din tara si chiar din Europa, ar trebui sa-ti muti biroul pe santier. De aceea nu se justifica angajarea unui sef de santier sau a unui inginer! Contradictiile si paradoxurile sunt multiple, mai complexe decat in orice alt domeniu!

Si atunci, care-i solutia? Exista oare vreuna?

Incerc sa raspund la intrebarile de mai sus prin descrierea pe scurt a propriei experiente cu firma Austrocasa. Voi adauga continut aici, pe masura ce am timp sa povestesc despre aceasta experienta unica, ce implica OAMENI, relatii, efort fizic si mai ales psihic imens, intr-o tara in care initiativa privata este dispretuita si bagatelizata, redusa la mentalitatea nedreapta, cum ca orice om de afaceri este un individ care exploateaza munca semenilor sai si beneficiaza de influenta relatiilor politice create!

Total fals, dar justificat de comportamentul multor oameni care au amestecat in mod indecent afacerile cu politica.

Ceea ce va urma in secvente scurte pe parcursul a catorva saptamani, intereseaza si afecteaza deopotriva pe beneficiar si ofertantul de servicii, de aceea cine are rabdare sa citeasca pana la capat, cred ca va avea motive, nu sa-mi multumeasca, nu asta astept, ci sa faca o analiza foarte serioasa a proiectului de casa – sau orice alt proiect – pe care doreste atat de mult sa il puna in opera!

1. OMUL, cel mai important factor, si relatiile interumane!

Despre relatia cu echipele de constructori pe care le-am avut si le am acum si depsre relatia cu beneficiarii de lucrari: succese, esecuri, satisfactii si dezamagiri…

Echipe

Pana a ajunge sa gasesc muncitori care sa nu fure materiale, sa poata lucra fara alcool in cap si sa cunoasca meserie destul de bine, a durat mult, aproximativ 5 ani, periaoda in care am avut discutii si nemultumiri chiar si cu unii beneficiari, pe acest motiv. Astazi, multumesc lui Dumnezeu si ‘baietilor’ care lucreaza pe santier, ca sunt responsabili, stiu meserie, nu fura materiale si nu beau alcool pe santier. De aici si posibilitatea de a oferi calitate prin lucrarile executate spre multumirea si satisfactia noastra si a clientilor.

Beneficiari

Ma feresc sa-i numesc pe beneficiarii caselor construite ca fiind doar simpli clienti. Incerc sa ii consider parteneri. Cu marea majoritate a miilor de beneficiari cu care am colaborat a fost usor si bine, dar exista cateva aspecte pe care as dori sa le spun aici pentru ca viitorii clienti care devin partnerii nostri sa stie. E mai bine asa. Problemele au aparut la cativa clienti din urmatoarele motive, in general: subfinantarea si asteptarile prea mari din partea clientului, calculele gresite din partea firmei, comunicarea greoaie din partea unor persoane care pur si simplu nu comunica, explicabila neintelegere de catre client a functionarii parteneriatului intr-o firma, si, nu in ultimul rand, criza economica si problemele de numerar create de aceasta firmelor. Din peste 1000 de beneficiari ai serviciilor noastre, foarte putini, 3 sau 4 au fost nemultumiti, unii justificat, altii nu. Criza ne-a adus in situatia de a amana unele lucrari, spre nemultumirea justificata a cativa beneficiari, care in mod sigur, in final, dupa depasirea perioadei parca prea lungi a crizei, vor fi si ei multumiti. Am facut bilantul acesta, ce poate fi relevant pentru clientii si partenerii care vor veni de acum inainte si care e bine sa stie ca nu traim intr-o lume perfecta, ca nu suntem perfecti, dar ca facem eforturi mari pentru a pastra normalitatea in relatia cu beneficiarul, clientul sau partenerul nostru, astfel incat la finalul lucrarii aceasta sa fie mai mult decat multumit.

2. Efortul psihic

Pentru a manageria cu succes un proiect, TREBUIE depus un efort psihic, uneori colosal, mai ales atunci cand lucrurile iau o turnura nedorita, cand vine criza economica si financiara sau cand un nemernic iti da o tzeapa! Ma consider norocos ca am avut parte doar de 3 tzepe din 1990 de cand sunt in business.

3. Efortul fizic

Fara indoiala ca efortul fizic conteaza foarte mult, mai ales la varsta mea si mai ales pe santier, chiar daca nu mai lucrez efectiv la montaje de finete, tot mai stau cu ruleta in mana si plansele pe santier, pentru ca nu imi permit sa angajez ingineri ineficienti si mai putin exigenti cand e vorba de calitate. Aerul de santier imi face bine, mai ales in ultimii ani de cand… ori construim case clasice in mijlocul naturii, ori construim case ecologice din lemn!

4. Afacerile adevarate si politica

Am fost ispitit sa accept ‘colaborarea’ cu reprezentanti ai partidelor politice dar am refuzat. Ar fi trebuit sa fac compromisuri prea mari din punct de vedere moral. Am considerat ‘coabitarea’ cu politicul identica, cu aceea care incercau sa mi-o impuna securistii de pe vremuri, pe care i-am refuzat totdeauna. Afacerile reale nu au NIMIC afce cu politicul desi acesta este implicat si isi baga coltii adanc in multe afaceri mari, atunci cand respectivii patroni nu mai rezista presiunilor, tentatiilor si promisiunilor mai mult sau mai putin desarte ale politicului. De aceea, nu voi deveni niciodata o firma mare, mai ales aici in Romania, unde sacalii de tot felul ar sari imediat pe tine sa le dai dreptul, ‘electoral’ sau altfel.

5. Finantarea! Mai exista solutii dupa criza?

Vestul Europei, mai ales Anglia, precum si America si chiar Africa s-au miscat mult mai repede astfel ca imediat ce a inceput criza financiara au aparut si replicile si variantele alternative de finantare. Astfel se finanteaza proiecte locale si internationale de milioane de dolari prin cateva instrumente extrem de populare si eficiente, cum ar fi: crowdfunding, crowdtrading, microloans, angel investors, etc. Unele inca nu au echivalent in limba romana, altele da, si ar putea fi comparate cu vechile C.A.R-uri romanesti sau cu mai noua multifinantare.

6. Reconcilierea si rezolvarea problemelor

Reconcilierea este necesara mai ales dupa ce criza ne-a dat peste cap unele calcule. Cea mai dificila problema de la sfarsitul anului 2008 pana azi a fost lipsa de numerar (cash-flow). Probelemele cu furnizorii le-am rezolvat cu brio in final, au mai ramas doar doi beneficiari nemultumiti pe care cu siguranta nu ii vom lasa nerezolvati. Desigur, a mai ramas statul… pentru ca traim si muncim in Romania si – pentru ca nu facem compromisuri cu politicul – nu stiu daca vom reusi o reconciliere totala, desi sume mari se duc la fisc in fiecare luna!

7. Solutia: construim Altfel! Cum?

Pur si simplu adaptam proiectul casei dvs. de vis la realitatea bugetului si a situatiei existente in momentul discutiei avute cu clientul, care devine partener Austrocasa! Sistemul de construire AustroCASA este unul usor de pus in opera, rezultat in urma unei experiente de 45 de ani in constructii, a cercetarilor intreprinse in laboratoarele INCERC Iasi, pe platforma de incercari a Facultatii de Constructii din Iasi si pe santierele din Europa si din tara. Astfel se justifica preturile reduse la casele eco din lemn si posibilitatea de a acorda reduceri substantiale prin programul dezvoltat de Austrocasa International si firmele partenere. Astfel, membrii Clubului AustroCASA beneficiaza de reduceri de pana la 50% din valoarea casei, in momentul incheierii contractului de construire.


Va multumesc pentru rabdarea de a citi si pentru participarea la discutie lasand un mesaj: